2013 Güneş Ödülleri

2013 GÜNEŞ BAŞARI ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği Türkiye Birimi EUROSOLAR Türkiye, 2013 yılı Türkiye Güneş Başarı Ödülü’nü kazanan kurumlara ödüllerini,14 Ekim 2013 tarihinde düzenlediği törende verdi.

Türkiye Güneş Başarı Ödülü, EUROSOLAR Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliğinin, yenilenebilir enerjilerin sıra dışı, etkili ve yenilikçi uygulamalarını ödüllendirmek için her yıl verdiği AVRUPA GÜNEŞ ÖDÜLÜ için Türkiye’den yapılan başvurular arasından seçilen ve ulusal ölçekte önemli katkıları olan uygulamalara EUROSOLAR Türkiye tarafından verilmektedir.

Bu sene ikincisi düzenlenen ödül yarışmasına başvuranlar arasından seçilen  GAP- YENEV, Gap Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi’nin, ‘Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinde Farkındalık Oluşturma” eğitim uygulaması  ile SOLARTURK’ün, 60MW kapasiteli solar modül imalat tesisi ödüle layık görüldü.

Törenin açılış konuşmasında EUROSOLAR Türkiye Genel Sekreteri Sabite Müftügil, 1994 yılından bu yana tüm dünyada, yerel yönetimler, enerji üretimi, sanayi, tarım, mimari gibi farklı alanlarda yenilenebilir enerjilerin yenilikçi ve başarılı uygulamalarını tanıtmak ve ödüllendirmek için verilen en prestijli ödül olan Avrupa Güneş Ödülüne aday olma kriterlerinde çıtanın her yıl yükseldiğini ve başvurularda, Birliğin misyonu olan “yüzde yüz yenilenebilir enerji” ve “sıfır karbon” hedefinin arandığını belirtti. Türkiye’den geçen yıllar içinde Avrupa Güneş Ödülü alan başvurular olduğunu ve 2013 yılı için, bir çiftçi kooperatifinin yürüttüğü ve yerel toplulukların enerji üretimine örnek teşkil edecek yapıda olan güneş enerjisi ile sulama uygulamasının aday gösterildiğini ifade etti.Eurosolar Türkiye olarak, Türkiye’de Avrupa Güneş Ödülüne aday olma kriterlerini yerine getiren uygulamaları araştırdıklarını söyleyen Müftügil, ulusal ölçekte yenilenebilir enerji gelişimine katkıları olan çalışmaları tanıtmanın ve teşvik etmenin gerekliliğine de inandıklarını belirtti. Türkiye Güneş Başarı Ödülü’nün bu düşünceyle ortaya çıktığını ifade eden Sabite Müftügil, amaçlarının başvuru sahiplerini yüreklendirmek ve Avrupa’nın ulaştığı düzeye taşıyabilmek olarak tanımladı.

Törenin davetli konuşmacılarından Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik, yenilenebilir enerjilerin ve özellikle güneş enerjisinin teknolojik ve sektörel gelişimini, dünyada ve Türkiye’de ulaşılan düzeyleri kapsamlı bir sunumla aktardı. Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarındaki önemli potansiyelini ve tüm enerji ihtiyacını bu kaynaklarla karşılayabilme imkânını vurgulayan Oktik, Asya’da son yıllarda yaşanan hızlı üretim ve tüketim artışına ve maliyetlerdeki düşüşe dikkat çekti. Malzemelerde yeniliklerle sektörün tahmin edilenin ötesinde bir hızla büyüyeceğini düşündüğünü belirtti.

Diğer davetli konuşmacı Doç Dr. Semra Cerit Mazlum, dünyadaki iklim politikalarına ve Türkiye’nin politika oluşturmaktaki isteksizliğine dikkat çekti. Türkiye’nin bir iklim politikası olmadığını ifade eden Mazlum, ‘olmayan politikalara, uluslararası alanda destek arıyoruz’ dedi. ‘ikinci endüstri devrimini de kaçırmak üzereyiz” diyen ve  Türkiye’nin  salınımları azaltacak projeler için çalışmalar yapmak yerine, karbon borsası kurmaya çalıştığını, içi boşaltılan iklim değişikliği şube müdürlüğünün karbon piyasasının altyapısı ile ilgili projeler hazırladığını belirten Mazlum, ‘Politik öncelikler içinde çarpıklık söz konusu” şeklinde konuştu. Mazlum, İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) yakın tarihte açıklanan raporuna göndermeler yaptı ve “İnsanlık kendisini iklimi değişmiş bir geleceğe mahkum etmiş durumda. Bir şey de yapmıyor. Çaresizlik, aymazlık, yapamazlık, isteksizlik üst üste gelmiş durumda” ifadesini kullandı. Mazlum, yaşanabilir dünya için, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine dikkatleri çekti. “Türkiye olarak iklim değişikliği ile ilgili senaryoları ciddiye almak zorundayız” diyen Mazlum, Türkiye’nin iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkelerden biri olacağını bildirdi.

Enerjide bağımsız olmayan ülke bağımsız değildir”

Ödül alan kurumlardan Solarturk Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Özberk,  Türkiye Güneş Başarı Ödülü alan projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özberk, projenin amacını anlatarak, “Amacım enerji bağımsızlığı. Enerjide bağımsız olmayan ülke bağımsız değildir. Bütün yerli yenilenebilir enerjiler kullanılabilmeli. Uzun ince bir yoldayız. Türkiye’de yenilenebilir enerji konusunu oturtabilmiş değiliz” dedi.

Ödül alan kurumlardan diğeri olan GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliği Merkezi’nden (GAP-YENEV) Makine Mühendisi Emrah Yaka ise, GAP- YENEV ile ilgili açıklamalarda bulundu.

‘Devrim- Şimdi’

Eurosolar Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı  Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, bütün dünyada çözümün yüzde yüz enerji kaynaklarına geçiş olduğunu belirterek, daha az enerji kullanımının öncelikli olmasının önemine değindi. Uyar, tüm dünyada büyük bir enerji dönüşümünün hızlanarak yaşandığını belirterek, fosil enerji devlerinin etkili olduğu ABD’de, Enerji Bakanlığının 7 Eylül 2013 tarihinde ‘Devrim-Şimdi’ başlığı ile yayınlanan raporunun  yaşanan bu teknoloji devrimine odaklandığını, geçen beş yıl içinde yaşanan dramatik maliyet düşüşlerini ve endüstriyel, ticari gelişmeleri vurguladığını belirtti.

Bugün toplam pazarda payları düşük olmakla beraber hızla gelişen ve deniz üstü rüzgar enerjisi, polisilikon fotovoltaik modül, led aydınlatma ve elektrikli taşıtlar olarak tanımlanan   dört teknolojinin raporda da ele alındığı gibi geleceği belirleyeceğini dile getirdi.

Törenin sonunda EUROSOLAR Avrupa Güneş Ödülünü geçmiş yıllarda kazanmış uygulamaların tanıtım filmlerinin gösterimi yapıldı.

 

2013 AVRUPA GÜNEŞ ÖDÜLLERİ BAŞVURU ÇAĞRISI

gunesodulu-duyurusu-tr-600px